M Beerens

SAMENVATTING 7 127 Dit hoofdstuk beschrijft de resultaten van een dubbelblind, gecontroleerd, gerandomiseerd, prospectief-klinisch onderzoek. Vierenvijftig orthodontische patiënten, met WSL, waargenomen na het verwijderen van de vaste apparatuur, werden gedurende 3 maanden gevolgd. Deze proefpersonen kregen willekeurig ofwel MI Paste Plus ® pasta of een placebo controle-pasta. Deze pasta’s werden aanvullend op de normale mondhygiëne gebruikt. De cariësregressie werd beoordeeld met QLF beeldtechniek direct na verwijdering van de beugel en 6 en 12 weken daarna. Het totale aantal kolonievormende eenheden (CFU’s) en de hoeveelheden zurenvormende bacteriën, S. mutans en Lactobacillus spp . werden bepaald. Deze plaquemonsters werden verkregen op drie tijdstippen, net voor verwijdering van de beugel en 6 en 12 weken daarna. Met behulp van de QLF- beeldtechniek werd een significante afname van het fluorescentieverlies getoond in vergelijking met de beginwaarde voor beide groepen, maar werd geen verschil gevonden tussen deze groepen. De grootte van het laesieoppervlakte veranderde niet significant in de tijd. Ook werd er geen significante verandering tussen de groepen waargenomen. De percentages zurenvormende bacteriën en S. mutans namen ook af. Wederom werden geen verschillen gevonden tussen de groepen. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van MI Paste Plus ® als remineralisatiepasta over een periode van 12 weken geen aanvullend effect heeft op de remineralisatie van WSL. Er treedt niet meer remineralisatie op bij gebruik van dit product dan bij een normale mondhygiëneprocedure. Hoofdstuk 5 Het lange termijn effect van MI Paste Plus ® op de remineralisatie van witte vleklaesies na de orthodontische behandeling met vaste apparatuur; een gerandomiseerd klinisch onderzoek met een follow- up van 12 maanden. De langetermijneffecten van MI Paste Plus ® als remineralisatiemiddel werden gedurende een periode van 12 maanden geanalyseerd, gebruikmakend van verschillende onderzoeksmethoden: 1. QLF beeldvorming techniek, 2. Conventionele microbiologische beoordeling,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTk4NDMw